Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

0573 254 019

Terug naar blog
3 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 3 november 2022

De kracht van eenvoud

Iedereen heeft andere wensen wat betreft een uitvaart. Sommige mensen willen een indrukwekkende, grootse dienst met veel genodigden. Anderen geven de voorkeur aan een kleinschalige begrafenis waar eenvoud voorop staat. Zo ook een meneer die mij een tijd geleden belde vanwege het overlijden van zijn geliefde vrouw. De begrafenis die we voor haar hebben georganiseerd, heeft mij wederom de kracht van eenvoud laten inzien.

Stem vol verdriet

Ik kan me het moment dat hij mij belde me nog precies herinneren. Toen ik opnam hoorde ik een verloren, intens verdrietige man. Met een trillende stem liet hij me weten dat zijn vrouw die ochtend was overleden. Zijn geliefde vrouw, zijn maatje, zijn alles… De arts moest nog komen, maar ik voelde dat ik deze man zo snel mogelijk moest bijstaan. Ik vroeg naar zijn adres en stapte in de auto.

Lachen en huilen tegelijk

Eenmaal aangekomen bij het huis stond ik oog in oog met de weduwnaar. Een grote, imposante man, maar zijn ogen waren rood van de tranen. Ontredderd stond hij in de voordeur, gebarend dat ik binnen mocht komen. Na hem gecondoleerd te hebben liepen we samen naar zijn overleden vrouw. Ze oogde fragiel, je kon zien dat ze ziek was. Na de nodige verzorging schoven we aan tafel voor een kop koffie.

Haar wens

Uitgebreid vertelde hij mij over zijn vrouw, haar ziekte en hun leven. Soms stikkend in zijn tranen en soms lachend door het huilen heen. Toen begon hij over haar wensen voor de uitvaart. Daarin was ze heel duidelijk geweest. Ze wilde niets. Geen bloemen, geen kaarten, geen publiek. Alleen hij mocht haar wegbrengen, want hij was de belangrijkste persoon geweest in haar leven. Een mooie, heldere boodschap, vonden we allebei.

Rust en ruimte

De uitvaart was precies zoals de vrouw het had gewild. Op een loopkoets brachten we haar naar haar laatste rustplaats, op een mooie plek midden in de natuur. Deze natuurbegraafplaats had het koppel een aantal weken voor het overlijden zelf uitgezocht. Samen met de man hebben mijn collega en ik de kist van zijn lieve vrouw laten zakken. De zon scheen op de plek waar ze begraven is, de dennenappels knisperden omdat ze open knapten en hun zaadlijsten leegden. De vogels floten en er was rust en ruimte voor hun liefde en voor zijn verdriet.

Prachtig afscheid

Van een afstandje stonden mijn collega en ik te kijken, met een brok in onze keel. Dit was duidelijk de mooiste uitvaart die wij hebben mogen verzorgen. Juist de eenvoud van de begrafenis bracht zoveel moois. Het was een voorrecht om hierbij aanwezig te zijn. We zijn vereerd dat we met Uitvaartzorg Lochem deze man hebben mogen helpen met een mooi afscheid voor de liefde van zijn leven.

Andere blogposts

.