Het opbaren van de overledene biedt nabestaanden de gelegenheid om voor de laatste keer afscheid te nemen van hun geliefde. Daarom speelt het een belangrijke rol in het afscheids- en rouwproces. In dit blogartikel willen we je daar graag wat meer over vertellen.
Verzorging
Voordat de overledene wordt opgebaard, wordt hij of zij eerst verzorgd. Vroeger werd dit ook wel ‘afleggen’ genoemd. De verzorging bestaat onder meer uit het wassen en aankleden van je dierbare. Ook de verzorging van het kapsel, een eventuele scheerbeurt en het aanbrengen van make-up vallen hier onder. Wij hebben een speciaal team dat deze taak met veel passie en zorg uitvoert, maar in overleg mag je dit ook zelf doen. Eventueel kunnen wij je daarbij ondersteunen. Intussen moet ook al een keuze worden gemaakt over de manier van opbaren.
Verschillende mogelijkheden
Het opbaren kent namelijk verschillende mogelijkheden:
- Thuisopbaring: door jouw dierbare thuis te laten opbaren, bied je een intieme en persoonlijke setting in je eigen, vertrouwde omgeving. Als jij dat wilt, kunnen familie en vrienden in hun eigen tempo afscheid nemen. Je kunt er echter ook voor kiezen om thuis geen bezoek te ontvangen. Om ervoor te zorgen dat het lichaam van de overledene zo goed mogelijk blijft, ligt je dierbare op een gekoelde plaat. Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie (balseming), waardoor zo’n gekoelde plaat niet nodig is.
- Opbaring in een uitvaartcentrum: dit biedt een meer neutrale plek om afscheid van de overledene te nemen. Tegenwoordig beschikken bijna alle uitvaartcentra over een 24-uurskamer waarvan jij de sleutel krijgt zodat je zelf kunt beslissen op welk moment van de dag – al is het midden in de nacht – je bij je dierbare wilt zijn. Ook bieden zij altijd de mogelijkheid om een afspraak te maken voor rouwbezoek.
- Opbaring elders: misschien is het voor jou of de overledene belangrijk dat je dierbare opgebaard wordt in een kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis. Als de overledene een bekende of publieke figuur was, kan het ook zijn dat er voor een openbaar gebouw wordt gekozen, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft afscheid kan nemen.
- Kist, bed of baar: je dierbare kan op verschillende manieren worden opgebaard: gewoon op zijn of haar eigen bed, op een opbaarplateau of in een kist. Bij een kist kun je voor een open of een gesloten kist kiezen.
Wettelijke regels
In sommige landen en culturen is er nauwelijks tijd om afscheid te nemen, omdat de overledene nog dezelfde dag begraven of gecremeerd moet worden. In Nederland mag dat op zijn vroegst pas 36 uur na overlijden en niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het opbaren heeft daardoor een bepaalde functie gekregen. Het zien van je dierbare kan je helpen om het verlies te accepteren en de realiteit van de dood onder ogen te zien. Ook geeft het gelegenheid om – alleen of met anderen – afscheid te nemen en dat kan veel troost bieden.
De functie van opbaren
Het opbaren heeft dus beslist een belangrijke functie bij het verwerken van emoties. Het geeft een stukje respijt voordat je je dierbare definitief moet loslaten. Het helpt om een begin te maken met het vinden van een manier om je verlies een plek te geven.
Meer informatie
Wil jij hier meer informatie over, of heb je vragen over andere zaken rondom het levenseinde en de uitvaart? Neem dan gerust contact met ons op.