Wat kan u verwachten van een uitvaartbegeleider?

Ieder mensenleven is verschillend. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en dromen, eigen doelen en eigen verlangens. Daarom is er ook niet één manier om het laatste afscheid vorm te geven. Een uitvaart kan helemaal worden ingericht op hoe iemand in leven was. Toch komt er ook veel op nabestaanden af in de periode na een overlijden. Een uitvaartverzorger ondersteunt hierbij. Wat kunt u precies verwachten van een uitvaartbegeleider? En hoe kiest u voor een organisatie die bij u en uw familie past? Wij vertellen je graag meer.

Waardige uitvaart

Sommige mensen hebben voor hun overlijden al veel vastgelegd. Ze hebben bijvoorbeeld aangegeven graag begraven of juist gecremeerd te willen worden, weten welke muziek gedraaid moet worden en welke bloemen er (juist niet) moeten komen. Voor nabestaanden geeft dat een beetje houvast. Maar het kan ook zijn dat de overledene nog niets heeft vastgelegd of besproken met de omgeving. In beide situaties is het prettig een uitvaartbegeleider in te schakelen om te helpen bij een mooie, persoonlijke en waardige uitvaart.

Op zoek naar een klik

Daar vinden we meteen de eerste stap: want hoe vindt u een uitvaartbegeleider waar u zich prettig bij voelt? Daar bestaat geen vastomlijnde handleiding voor. Wanneer er sprake is van een uitvaartverzekering, wordt er soms een bepaalde organisatie voorgedragen. Of er wordt via internet gezocht en het eerste nummer wordt gebeld. Dat is natuurlijk een prima methode. Maar ook kunt u gericht zoeken naar een organisatie die bij jullie past. Zo kan het zijn dat u voorkeur heeft voor een lokale uitvaartbegeleider, een man of een vrouw en een bepaalde uitstraling.

Vergelijken

Op die manier kunt u verschillende uitvaartondernemers vergelijken. Belangrijk hierbij is erbij stil te staan of u zich kunt vinden in bijvoorbeeld de visie, de mogelijkheden die worden aangeboden en natuurlijk de ervaringen van anderen. Daarnaast kunt u altijd bellen, dan merkt u vaak al snel of er een klik lijkt te zijn.

Eerste gesprek

Wanneer u een uitvaartbegeleider gesproken heeft waar u zich goed bij voelt, kan er vaak een kennismakingsafspraak worden ingepland. Tijdens deze afspraak maakt u nader kennis met elkaar, kunt u bepaalde wensen bespreken en alvast een beeld krijgen van wat de kosten zullen zijn. Het is belangrijk om deze concrete zaken door te nemen, zodat u weet waar u aan toe bent. Bovendien is het belangrijk dat u zich prettig voelt bij het gesprek. Het is een intensieve periode, een gevoel van vertrouwen is dan ook van groot belang.

Wensen inventariseren

Tijdens het gesprek zal u zelf uw wensen kunnen doorgeven. Dat kan zo specifiek of algemeen zijn als u zelf wilt. Mocht er nog weinig duidelijk zijn rondom de uitvaart, dan kan de uitvaartbegeleider helpen de eerste gedachten uit te kristalliseren. De invulling bepalen de nabestaanden natuurlijk zelf, maar het kan erg prettig zijn daarin ondersteund te worden. Zeker nu een dienst met koffie en cake toe zeker niet meer de enige standaard is.

Ruimte voor gevoelens

Naast de praktische zaken zorgt de uitvaartbegeleider van Uitvaartzorg Lochem ervoor dat er altijd ruimte blijft voor gevoelens van verdriet, liefde, weemoed, saamhorigheid en onmacht. Het is een intensieve, emotionele tijd waarin families vaak nauw samen zijn. Het is fijn dat de
uitvaartbegeleider dan een gezamenlijk aanspreekpunt kan vormen waar iedereen terecht kan met vragen of opmerkingen.

Al in contact

Een uitvaart kan op allerlei manieren georganiseerd worden. In samenspraak met de directe familieleden, met iemand die komt te overlijden of met meerdere familieleden of vrienden eromheen. Steeds vaker willen mensen hun eigen uitvaart al voorbereiden en voorbespreken. Dit geeft zowel de persoon zelf als toekomstige nabestaanden rust. Bij Uitvaartzorg Lochem kunt u terecht om vragen en wensen rondom de uitvaart door te nemen. Neem gerust contact op voor meer informatie of vragen rondom uitvaarten.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.